Woorden zijn energie

Ieder woord is energie. Je stuurt met ieder woord energie de wereld in.

Dat kan op 2 manieren: Je draagt met ieder woord bij aan liefde, of je draagt bij aan een tekort. Zijn je woorden precies, feitelijk, oprecht, verbindend? Of zijn je woorden vermijdend, omzeilend, overschreeuwend, dwingend, los van de realiteit? Woorden van deze laatste soort zijn snel uitgesproken en kosten minder moeite, dan weloverwogen en belangeloos te spreken. Bewustzijn over je motieven, je woordkeuze is een bijdrage. Jij kiest namelijk ieder woord, bewust of onbewust.

Als ik me bijvoorbeeld zorgen maak, met angst naar omstandigheden kijk, neig ik naar een negatieve waarneming en een beperkte visie op het geheel. Mijn woorden zijn dan geladen met angst=afkeer: dat geeft een schaduw op de realiteit. Dit soort negativiteit kan, als ik er niet op let, makkelijk een gewoonte worden. Zonde van mijn energie, en die van anderen. Het is simpelweg een ernstige vorm van milieu-vervuiling. Met iedere negatieve formulering trek je nog meer negativiteit in je denken en spreken aan. Wil je dat?

In deze tijd wordt er, als het over zorgvuldig communiceren/contact maken gaat, vrij snel gezegd: nu even niet hoor, OF laat maar, dat heeft toch geen zin, OF, ik kies nu voor mezelf, OF ik doe al genoeg. De vertaling van deze woorden is: ik wil me nu niet inzetten, ik wil nu geen moeilijkheden, ik wil geen risico lopen geraakt te worden, laat een ander het maar zeggen. Bewustzijn over je motieven om je af te keren en te struisvogelen, kan jou inzicht geven of je je richt op liefde, of op angst voor een dreigend tekort. Er is gelukkig iets aan te doen: jij kan jezelf en je houding veranderen, als je wilt. Voor jouw geluk, én dat van een ander.